Svētdiena, 17 Marts 2024 16:49

Suņi uz ielām, parkos un atpūtas vietās

Iestājoties pavasarim, cilvēki vairāk sāk iet garajās pastaigās. Bet kāda pastaiga ir bez astainā ģimenes mīluļa? Kādi noteikumi jāievēro, staigājot ar suni Ogres novadā, un vai iedzīvotāji tos ievēro?

Pamata noteikumi

Suņu un kaķu turēšanas kārtībā Ogres novadā atbilst Ministru kabineta noteikumiem, kuros noteikts, ka pilsētās un ārpus saimnieka norobežotās teritorijas, suni jāved pavadā, kā arī bīstamiem suņiem jāuzliek uzpurnis. Suns var tikt atzīts par bīstamu, ja tas ir uzbrucis un nodarījis vieglu, vidēji smagu vai smagu miesas bojājumu cilvēkam, uzbrucis citam dzīvniekam un to ievainojis vai izraisījis tā nāvi, kā arī ja tas ir agresīvs un rada draudus cilvēkam vai citam dzīvniekam.

Pilsētā un ciemos, suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā pastaigas laikā saimnieks uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā saimnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību. Sabiedriskajās vietās, saimnieks var īslaicīgi atstāt suni vienu, ja suns ir piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un ja tas netraucē personu un transportlīdzekļu kustību un neapdraud cilvēku vai dzīvnieku drošību.

Tāpat pilsētās un citās apdzīvotajās vietās, vedot dzīvniekus pastaigā, ņemt līdzi inventāru ekskrementu savākšanai (ja dzīvnieki tos atstājuši ārpus vietām, kuras paredzētas dzīvnieku pastaigām).

Savukārt atpūtas un tūristu iecienītās vietās noteikumi par suņu atrašanos ir  vēl striktāki.  Piemēram, informācija dabas parka “Ogres Zilie kalni” mājaslapā liecina, ka  suņus aizliegts ievest dabas parka slēpošanas trasē, bērnu aktīvās atpūtas laukumā un sporta laukumos. Tāpat suņu atrašanās un peldināšana nav pieļaujama atpūtas vietās pie ūdens, bet pārējā parka teritorijā  nav atļauts suni laist bez pavadas.

Šogad Ogrē jau 20 administratīvie pārkāpumi

Ogres novadā  pašvaldības policija ir tā, kas ir atbildīga par suņu un kaķu turēšanas noteikumu ievērošanu. Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Artis Mundurs, apkopojot informāciju par pārkāpumiem saistībā ar suņu pastaigām un to uzturēšanu, atzīst, ka visbiezāk iedzīvotāji sūdzas par klaiņojošiem suņiem:  “Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir par to, ka suņu īpašnieki pieļauj suņu klaiņošanu, neveic mikroshēmas implantēšanu sunim, vakcinēšanu, mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) traucē mājas vai apkārtnes iedzīvotājus, apdzīvotu vietu teritorijā nesavāc sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus, pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suni pastaigā ved bez pavadas”. A. Mundurs uzsver, ka šogad pašvaldības policija jau ir uzsākusi 20 administratīvā pārkāpuma procesus par noteikumu neievērošanu. Iestājoties pavasarim, arvien biežāk tiek novērota suņu klaiņošana, kurus izdodas notvert pašiem policijas darbiniekiem vai ar dzīvnieku patversmes dzīvnieku ķērāju palīdzību. “Aicinu par klaiņojošiem, beigtiem dzīvniekiem vai konstatētiem pārkāpumiem mājas dzīvnieku labturības jomā, nekavējoties informēt Ogres novada pašvaldības policiju”, uzsver Artis Mundurs

Suņa uzvedību prognozēt nevar

Aptaujājot suņu saimniekus Ogres novadā, nākas secināt, ka arī suņu saimniekiem lielākās raizes sagādā lieli un bez uzraudzības atstāti suņi. Ogres iedzīvotāja un suņa saimniece Andra Krēsliņa uzskata, ka katram suņa īpašniekam ir jāzina novadā spēkā esošie noteikumi par suņu uzturēšanu. Viņa atzīst, ka Ogres novada iedzīvotāji nereti tos neievēro, it īpaši, lielo suņu saimnieki. Andra  ir pieredzējusi gadījumus, kad lielais suns tiek palaists vaļā, un ir klupis virsū cilvēkam. Andra uzskata, ja saimnieks pastaigājas ar suni vietās, kur pulcējas  cilvēki, tad ir jārēķinās ar to, ka dzīvnieka uzvedību nevar prognozēt, un tas vienmēr jāved pie pavadas, kā arī lieliem suņiem būtu vēlams uzlikt uzpurni. Andra ar savu suni reizēm pastaigājas Zilajos kalnos, bet iecienītākās pastaigu vieta ir pilsētas centrs vai  brīvdienu izbrauciens uz laukiem. Andra ir ļoti atbildīga suņa saimniece, jo viņai ir visi nepieciešami aksesuāri, maisiņi, lai sakoptu pēc suņa, kā arī siksniņas piekariņš ar viņas telefona numuru.

Tāpat Ogres iedzīvotāja Gunita Vagule ir ievērojusi vairākus pārkāpumus suņu saimnieku rīcībā,  tāpēc pamatoti uzskata, ka iedzīvotāji  īsti neievēro mājdzīvnieku turēšanas noteikumus. Viņas pieredzē ir bijuši gadījumi, kad svešs suns ir uzvedies agresīvi,  un viņa par to ir aizrādījusi suņa saimniekam. Tomēr saimnieks aizrādījumu atstājis bez ievērības,  uzskatot, ka viņa suns neuzbruks. “Protams, viņam viņa suns nekodīs, bet manam bērnam viņš var iekost”, stāsta Gunita. Tomēr situācijas ar pārkāpumiem nebija tik izteiktas, lai vērstos pašvaldības policijā. Kā pozitīvi tendenci Gunita min to, ka daudzi saimnieki savāc suņu ekskrementus un sakopj teritoriju.

Savukārt Madlienas iedzīvotāja Elīna Ratmeistere ir suņa saimniece, kuras suns ikdienā atrodas norobežotā teritorijā. Viņa stāsta, ka suns netiek atstāts bez uzmanības, taču, runājot par suņu turēšanu pilsētās, Elīna uzskata, ka tā ir pavisam cita situācija, jo vietās, kur  pastaigājas cilvēki ar bērniem,  suņu saimniekiem ir jābūt maksimāli uzmanīgajiem. Savā pieredzē, Elīna tikai vienu reizi ir ievērojusi klaiņojošu suni Ogrē. “Mums šķita, ka tas suns ir mierīgs un patīkams, bet citu  cilvēku citā situācijā tas var izbiedēt ”, stāsta suņa saimniece.

Jāpiebilst, ka interviju laikā, “OgreNet” ievēroja nepatīkamu situāciju. Suns tika atstāts, piesiets pie veikala ieejas, tomēr,  mājdzīvnieks acīmredzami nebija mierā ar situāciju, un, skaļi riedams, izrādīja savu nepatiku,  kamēr saimniece iepirkās  veikalā. Tas noteikti traucēja cilvēkiem uz ielas!

 

 

 

 

 

Vairāk šajā kategorijā: « Kādus dēstus sēt martā?
Pieslēgties, lai pievietotu komentārus

Reklāmraksti

Notikumu kalendārs

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31