Otrdiena, 05 Marts 2024 12:11

Dzīvība – kāda ir tās vērtība?

Starptautiskajā konferencē “Cilvēka un ģimenes identitāte šodien un mūžīgi” ar lekciju “Dzīvība – kāda ir tās vērtība?” uzstājās doktors Džefrijs Barrovs (Jeffrey J. Barrows) no ASV. Viņš atklāja, ka cilvēka vērtību sistēma ir cieši atkarīga no pasaules uzskata.

Ja ticam radīšanas teorijai, tad arī, atzīstot Radītāju, vērtēsim visu radīto, ieskaitot cilvēka dzīvību, neatkarīgi no apstākļiem. Taču ja viss radies nejauši jeb “sprādziena rezultātā”, tad vērtība būs atkarīga no tā, kā domā pats cilvēks. Piemēram, ja sieviete vēlas bērniņu, un ilgstoši nav varējusi palikt stāvoklī, brīdī, kad grūtniecība iestāsies, mazulim būs augsta vērtība, taču, ja sieviete bērnu nevēlas, tad tas viņai būs traucēklis. Barrovs uzsvēra, ka pasaules uzskatam ir izšķirīga nozīme. Šie abi pasaules uzskati – radīšana un nejaušība – ietver sevī būtiskas atšķirības. Radītā pasaulē visam ir sava struktūra, kārtība, robežas, taču “sprādziens” ir haoss, tur viss plūst un mainās, tur iespējams viss.

Tāpat doktors uzmanību pievērsa kristiešu dubultstandartiem. Viņš stāstīja arī par savu pieredzi, kad, būdams ticīgs cilvēks, saskārās ar jautājumu – ko jūs domājat par mākslīgo apaugļošanu. Dažkārt mums ir jāapstājas un jāizvērtē, kam mēs ticam, absolūtām vai mainīgām vērtībām. Radītā pasaulē ir absolūtas vērtības, kas nemainās. Tās pamatojas bibliskajos uzskatos. Cilvēka dzīvība ir svēta no ieņemšanas brīža un tas neapspriežas sociālo vai kādu citu apstākļu dēļ. Barrovs minēja faktu, ka Īslandē nav bērnu ar Dauna sindromu, tas tādēļ, ka to ir iespējams savlaicīgi atklāt un veikt abortu. Vai kāda iedzimta slimība ir pamats bērna nogalināšanai? Ja lietu mērs ir cilvēks, tad “jā”, taču ja lietu mērs ir Dievs un Viņa radītā kārtība, tad “nē”.

Džefrijs Barrovs ir Kristīgo medicīnas un zobārstu asociāciju vecākais viceprezidents bioētikas un sabiedriskās politikas jautājumos. Dr. Barrovs ir ginekologs-dzemdību speciālists, bet 15 savas karjeras gadus viņš ir veltījis cilvēku tirdzniecības apkarošanai. Viņš norāda, ka par piespiedu laulību, prostitūcijas un ekspluatācijas upuriem ir kļuvuši aptuveni 10 miljoni cilvēku. 2008. gadā doktors nodibināja organizāciju “Gracehaven”, kas palīdz nepilngadīgajiem seksuālās tirdzniecības upuriem Ohaio štatā.

Pieslēgties, lai pievietotu komentārus

Reklāmraksti

Notikumu kalendārs

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31