Trešdiena, 06 Marts 2024 11:03

Imants Vīksne: Cūkas

Zīmējuma autore: Inge Allas Spriņķe@IngaSPR Zīmējuma autore: Inge Allas Spriņķe@IngaSPR

Otrajā krievijas pilna mēroga iebrukuma gadadienā daudzi cilvēki devās paust nosodījumu pie vēstniecības, vairāk ļaužu ukraiņu atbalstam pulcējās pie Brīvības pieminekļa, Ogres delegācija atgriezās no Ukrainas, kur uz piefrontes zonu tika nogādāts transports armijai un cita humānā palīdzība. Un tad ir valsts centrālais medijs, kas šajā dienā ukraiņu karavīrus iztaisīja par cūkām. Burtiski. Ielika «Cūku komiksā».

Jau labu laiku acīm redzamas problēmas ar lojalitāti ir valsts medija krievu redakcijā, bet tas, ka arī latviešu spārnā tiek atražoti krievijas propagandistiem ērti naratīvi, ir jaunums. Okupantu propagandas roboti uzreiz pagrāba ziņu, ka ukraiņu karavīri Latvijas valsts medijā tiek atainoti kā cūkas. LSM vadība uzreiz neatjēdza, kas tur slikts. Pagāja vairākas stundas ilga vētra sociālajos medijos, līdz iesaistījās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs: «Jokot var un vajag, bet svarīgs ir arī konteksts, @lsmlv.» Tā teikt, mājiens ar cirvja pietu, un vēl vairāk. Pilsētā pat baumo, ka no prezidenta kancelejas arī šur tur piezvanīja. Un jau pēc brīža sākotnējo atrunu, ka tas jau tikai nevainīgs komikss, nomainīja šis ieraksts:

«Esam nevietā un nelaikā izveidojuši «Cūku komiksu» par karu Ukrainā. Atvainojamies, nevienu negribējām aizskart. Publikācija no portāla izņemta.

http://LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava.»

Protams, arī šī ir atruna. Kā tas ir – negribējām aizskart? Ar sarkastisku komiksu, kura varoņi ir cūkas? Uzzīmējot cūkas ar kalašņikoviem? Protams, ka gribējāt un aizskārāt. Cūku komikss ierēc par visu, ko ataino. Vismaz divas reizes ir ņirgājies arī par Ogri. Un, ne jau lai komplimentētu, dēvējis to par «Tuvcīņas galvaspilsētu» un «No LGBTQ brīvo zonu».

Komiksa galvenā rēcēja ir māksliniece Gundega Evelone, kurai valsts medijs atvēl telpu «Cūku komiksam». Un viņa pilnīgi neko nav sapratusi un pilnīgi nekādu mācību guvusi. Savos burbuļos viņa skaidro, ka visi, kas nesaprot un nosoda ukraiņu izcūkošanu, ir pamuļķi:

«Nemainīgi visi bijuši cūku tēlos, Visi. Dažādu sabiedrībai svarīgu notikumu kontekstā. Izņemot dažus politiķus. Jautājums ir – kāpēc publiski izcelts tieši šis komikss un tieši tagad.» Nu nesaprot Evelone. Nesaprot, kādēļ iebrukuma gadadienā, kad latvieši noliec galvas varonīgo ukraiņu priekšā, nevajag ukraiņu karavīrus attēlot kā cūkas. Un vispār nevajag. Viņi šajā karā ir labie!

Ir, protams, tāda lieta kā redakcionālā neatkarība. Tā ir saistoša visiem medijiem, visiem žurnālistiem un visiem politiķiem, uzņēmējiem, lobistiem. Un tas zvans no Rīgas pils ir klasisks cenzūras gadījums. Ietekmīgs politiķis piezvanīja un problēmu atrisināja, jo pati medija vadība tikai plātīja rokas, sak, mums nepatīk, bet neko nevaram darīt – redakcionālā un autora neatkarība, redziet.

Muļķības! Ja kāds darbinieks dara stulbības, citam darbiniekam, redaktoram, izdevējam, galu galā īpašniekam, kas šajā gadījumā ir nodokļu maksātāji, stulbības jānovērš. Nedomāju, ka «Cūku komiksam» un Evelonei vēl vajadzētu uzkavēties valsts medijā lsm.lv. Gana daudz jau pacūkojušies.

Pieslēgties, lai pievietotu komentārus

Reklāmraksti

Notikumu kalendārs

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31