Ceturtdiena, 07 Marts 2024 12:51

Atpūsties vai darboties radoši?

Ogres Jauniešu māja Ogres Jauniešu māja

Pavasara brīvlaiks skolēniem, kas ilgs nedēļu, sāksies 11. martā.  Kā to pavadīt? Kādas nodarbes piemērotākas  skolēniem, - vai baudīt atpūtu vai izmantot brīvo  laiku radoši, jaunu prasmju apgūšanai? Un kādi pasākumi jauniešiem tiek piedāvāti Ogres novadā?

Sudden Lights” Jauniešu mājā

Kopš 2023.gada februāra Ogrē darbojas Jauniešu māja. Tās rīkotie pasākumi, lielākoties, top no pašu jauniešu iniciatīvas. Jaunieši paši izsaka savas vēlmes par kāda pasākuma rīkošanu. “Mēs veicam vairāk tādu kā atbalsta funkciju. Mēs palīdzam jauniešiem ātrāk, veiksmīgāk un vieglāk sasniegt iecerēto mērķi, vai pasākumu īstenošanas procesu, atvieglojot viņiem to”, stāsta Ogres novada Izglītības pārvaldes galvenā jaunatnes lietu speciāliste Dace Veiliņa par sadarbību ar aktīviem jauniešiem. Dace Veiliņa uzsver, ka Jauniešu mājas rīkotie izklaides pasākumi tiek veidoti ar domu lai tiem būtu arī izglītojošs un radošs saturs. Jauniešu mājas darbinieki ir  novērojuši, ka jauniešiem ērtāk ir apmeklēt pasākumus darba dienās, nevis brīvdienās vai brīvlaikā. “Jaunieši tomēr vēlas lai prasmju pilnveides notiek dienas laikā vai darbadienās, taču  brīvdienās vairāk vēlas atpūsties un pavadīt laiku kopā ar vienaudžiem”, stāsta jaunatnes lietu speciāliste. 

Vērienīgākais pasākums, kas plānots skolēnu brīvlaikā Jauniešu mājā, norisināsies  13.martā plkst.13.00. Jauniešiem būs iespēja iepazīties ar muzikālo grupu “Sudden Lights”,  kā arī uzdot pagajušā gada Eirovīzijas pārstāvjiem interesējošus jautājumus un noskatīties koncertfilmu. Pasākumam ir jāpiesakās elektroniskajā veidlapā. Japiebilst, ka pasākums ir bezmaksas.

Atpūsties var arī aktīvi

Ja jauniešiem ir interese par citiem pasākummiem, tad jāņem vērā, ka skolēnu brīvlaikā Jauniešu māja būs atvērta saskaņā ar regulāru grafiku, un jebkurš jaunietis ir aicināts atnākt un interesanti pavadīt laiku. 

“Lai ir aktīvi! Lai ir aktīvi sabiedriski, lai skatās kādas ir iespējas un izmanto tās, jo tas viss noderēs viņiem nākotnē, visas prasmes iegūt jau savlaicīgi, lai nākotnē ir vieglāk sasniegt savus mērķus!”, jauniešiem novēl Ogres novada Izglītības pārvaldes galvenā jaunatnes lietu speciāliste Dace Veiliņa. 

Ogres novada Jauniešu domē darbojas ļoti strādīgi un aktīvi jaunieši, kuri apmeklē un organizē pasākumus Jauniešu mājā. Jauniešu domes vadītāja vietniece Ogrē Alise Madara Māzika atzīst, ka pašai pēdējā laikā retāk sanāk piedalīties pasākumos, bet viņa joprojām piedalās to rīkošanā.  Alise ieteica jauniešiem brīvlaikā izbaudīt pastaigu pa Ogres Zilajiem kalniem, kas ir lielisks pastaigu un tūrisma objekts, un labs veids kā sakārtot savas domas un pabūt vienatnē ar sevi. Tas ir labs padoms jauniešiem brīvlaikā pēc ilgās ziemas un skaļās skolas. Turklāt Alise ieteica baudīt skaisto pavasara laiku kopā ar draugiem, kā arī padomāt par tām idejām un inciatīvām, kas varētu noderēt  novada turpmākajai attīstībai.

Vēl viens aktīvs Ogres novada jaunietis, Jauniešu mājas apmeklētājs un Jauniešu domes dalībnieks Nauris Tinne, stāsta, ka Jauniešu māja ir lieliska iespēja skolēniem izpaust savas idejas, apmeklēt pasākumus un veidot jaunus kontaktus un paplašināt paziņu loku. No savas pieredzes Nauris stāsta, ka viņu interesē gan izklaidējošie  pasākumi, gan  izglītojošie pasākumi, taču būtiski ir tas, cik interesants ir katrs konkrētais pasākums.

Nauris aicina tos jauniešus, kuri vēlas produktīvi pavadīt savu brīvlaiku, sekot līdzi Jauniešu domes un Jauniešu mājas sociālajiem medijiem, lai zinātu par aktuāliem pasākumiem un arī piedalītos tajos. Reizēm tas nozīmē arī iziet no ierastās komforta zonas un iepazīt jaunus cilvēkus. 

Ikšķilē mācīsies gleznot

Samanta Deguna, jaunatnes darbiniece Ikšķilē, arī norādīja, ka šājā brīvlaikā centrā būs pieejams speciāls pasākums. 17.martā plkst.15.00 Ikšķiles Jauniešu centrā norisināsies gleznošanas nodarbība, par to paziņoja Ikšķiles Jauniešu centrs vietnēs “Instagram” un “Facebook”. Gleznošanas nodarbībā jaunieši varēs iepazīties ar mākslinieka Boba Rosa video apmācībām, gleznot un atpūsties no ikdienas. Ikšķiles Jauniešu centra pārstavji aicina aizpildīt pieteikuma anketu un ņemt līdzi tikai našķi, jo visus gleznošanai nepieciešamos materiālus nodrošina centrs. 

Pasākumu rīko Ogres novada Jauniešu domes Ikšķiles filiāle, tāpēc to vadīs paši jaunieši. Kā liecina iepriekšējo pasākumu pieredze, jauniešiem ļoti patīk radoši izpausties, un viņi labprāt izmanto iespēju gleznot kompānijā. Samanta Deguna pieminēja, ka jaunieši labprāt arī apmeklē mentālās veselības pasākumus, kuri notiek lekciju formātā. Lielākā apmeklētāju aktivitāte ir novērota darbadienās, un tieši brīvlaikā ierasti ir vērojams Jauniešu centra apmeklējuma kritums. 17.marta pasākums ir domāts jauniešu atpūtai no skolas ikdienas. Jaunatnes darbiniece Ikšķilē Samanta Deguna, skolēniem novēlēja brīvlaikā: “Turpināt pilnveidot sevi un virzīties uz mērķiem!”

Pasākumi piemēroti brīvdienām

Kādi pasākumi varētu ieinteresēt skolēnus brīvlaikā? Vai, tomēr ir jāļauj skolēniem atpūsties un baudīt silto laiku? Ogres 1.vidusskolas karjeras konsultante Dace Rateniece, uzskata, ka ir nepieciešams piedāvāt skolēniem dažādas iespējas. Tad seko skolēnu brīvā izvēle, vai piedalīties pasākumos vai nē. Karjeras konsultante uzskata, ka izglītojošos pasākumus arī var piedāvāt skolēnu brīvlaikā, tomēr tiem nav jābūt lekciju veidā. “Bet tam noteikti ir jābūt kādā vieglajā formātā”, uzsvēra karjeras konsultante. Viņa arī uzsvēra nepieciešamību uzrunāt jauniešus un informēt viņus par pieejamiem pasākumiem, ne tikai caur sociālajiem medijiem, bet arī piedāvājot skolām pārskatāmus plakātus, kurus var novietot skolas gaiteņos. Ogres 1.vidusskolas karjeras konsultante Dace Rateniece, novēlēja skolēniem izgulēties, un brīvlaikā paveikt kaut ko tādu, kam nav laika darbadienās.

Pieslēgties, lai pievietotu komentārus

Reklāmraksti

Notikumu kalendārs

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31